Специализираният наказателен съд оправда днес бившия областен управител на София Веселин

...
Специализираният наказателен съд оправда днес бившия областен управител на София Веселин
Коментари Харесай

Делото за "Царските конюшни" приключи с оправдателни присъди

Специализираният углавен съд оправда през днешния ден бившия областен шеф на София Веселин Пенев по делото за продажбата на така наречен " Царски конюшни ". Това удостовери пред " Сега " юристът му Менко Менков. Спецсъдията Пламен Панайотов е оправдал и подсъдимата с Пенев оценителка Юлия Димитрова-Цекова. Менков добави, че съдът е оповестил, че действията на Пенев са несъставомерни.

Прокураратурата изправи Пенев пред съда по обвиняване за занемареност и неизгодни покупко-продажби. Според обвиняването парцелът от близо 7,5 дка от така наречен " Царски конюшни "  е бил продаден за 658 870 лева без Данък добавена стойност, а действителната му пазарна цена е била 10 989 000 лв.. Той е бил разграничен на три елементи, с цел да се понижи цената им и да се избегне задължението продажбата на държавен парцел за над 500 000 лв. да става с решение на Министерския съвет, твърдеше прокуратурата в обвиняването.

Пенев беше упрекнат и че е решил регионалната администрация да му наеме джип, макар че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на Министерство на вътрешните работи от близо 180 кв. м. в столичния регион " Изгрев ". Общата вреда за бюджета е според  прокуратурата е над 10,3 млн. лв..

Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала погрешна оценка за цената на парцелите.

Обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата. Делото пред първата инстанция продължи две години, откакто преди този момент минаха още две, до момента в който стартира всъщност.

Присъдата на спецсъда не е дефинитивна и прокуратурата може да я стачкува пред апелативния спецсъд.  " Сега " потърси и арбитър Пламен Панайотов, само че той разяснява само, че ще разгласи в период претекстовете за решението си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР